Medicina rada

medicina radaSlužbe medicine rada u RH su sastavni i nezaobilazni dio većeg sustava koji se brine za smanjenje opasnosti i štetnosti na radu, siguran rad i zaštitu zdravlja na radu. Zadaci i funkcija službi medicine rada su aktivnosti koje se odnose na radno mjesto, aktivnosti koje su usmjerene na radnika i njegovo zdravlje i djelatnosti koje obuhvaćaju informiranje i izobrazbu.

excel iconPrijavnica za osposobljavanje pružanja prve pomoći.pdf

pdf iconUputnica utvrđivanje zdravstvene sposobnosti maloljetnika.pdf

pdf iconUputnica utvrđivanje zdravstvene sposobnosti radnika.pdf

pdf iconUputnica utvrđivanje zdravstvene sposobnosti za rad noću.pdf

pdf iconUputnica utvrđivanje zdravstvene sposobnosti računala.pdf

Budući da HZZO ordinaciji medicine rada vraća račune za koje uputnice nisu dobro ispunjene pridržavajte se sljedećih pravila:

 1. Periodični pregled se obavlja 2-3 dana prije isteka važeće svjedodžbe.
 2. Za narudžbe za preglede, pitanja i nejasnoće, lijepo molim zvati medicinu rada od 12-14h.
 3. RA-1 uputnica mora biti sva uredno i jasno popunjena, obvezno datum zadnjeg pregleda ako se radi o periodičnom pregledu, podatke Vaše tvrtke gore lijevo i štambilji dolje desno.
 4. Ako šaljete radnike na Prethodni pregled prije zapošljavanja, molim Vas da svakako ponesu sa sobom potvrdu svog obiteljskog liječnika da ne boluju od kroničnih ili psihičkih bolesti, ili ako boluju od neke bolesti da to na potvrdi piše kao i lijekove koje uzimaju. Bez te potvrde, liječničku svjedodžbu ordinacija medicine rada neće izdati.
 5. Ukoliko je radnik bio na dugom bolovanju, kada dolazi na pregled, neka ponese sa sobom svu medicinsku dokumentaciju koju ima vezano za to bolovanje.
 6. Ako kasnite s pregledima vezano uz datum koji piše na zadnjoj svjedodžbi, radi se o izvanrednim pregledima i Vi snosite trošak istih, ne HZZO.
 7. to se tiče pregleda vida za rad na računalu više od 4 sata.

HZZO plaća isključivo periodične preglede onih osoba koje nose naočale ili leće svake dvije godine. Ukoliko radnik smatra da ima smetnje vida a ne nosi neko pomagalo za vid, pregled se smatra izvanrednim i Vaša tvrtka snosi trošak pregleda, također, ako je netko na prethodnom pregledu dobro vidio bez pomagala, a sada nosi naočale ili leće, opet HZZO to smatra izvanrednim pregledom i Vaša tvrtka snosi trošak pregleda.

Molim Vas da se svi skupa pridržavamo ovih pravila kako bi obavljanje pregleda Vaših radnika bili što brži i ugodniji.

 

HRVATSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO - SLUŽBA ZA MEDICINU RADA

 

www.poliklinika-analizalab.hr
www.ustanova-medris.hr
www.medicinarada.eu
www.nemetova-prima.hr

Humas d.o.o.

 • za obrazovanje i usluge
 • HR 10040 Zagreb, Vinodolska 32
 • Centrala: 01 2989 185
 • Mobitel: 091 2989 185
 • E-mail: info@humas.hr

Multimedija